Tangprojektet inviterer til tang- og urteworkshop på AARØ

 

Tangprojektet lakker mod enden. De erfaringer, vi har vundet, skal omsættes i egentlige kommercielle samarbejder mellem primærproducenter og aftagere. Kan vi her etablere et kommercielt orienteret udviklingssamarbejde mellem forsknings- og udviklingsinstitutioner, primærproducenter, forarbejdningsleddene og slutbrugerne, hvad enten der er tale om større fødevareproducenter eller de enkelte private forbrugere? Kan vi med fordel koble aktiviteterne sammen i f.eks. en socialøkonomisk virksomhed, som vi har set gennemført med held på f.eks. Bornholms Mosteri og Grambogård? Hvordan finansierer vi denne proces?

 

Et element i tangprojektet er oplevelsesdimension. Den tiltrækningskraft, tangen og de vilde urter har på publikum, kan udnyttes til at knytte de lokale fødevareproducenter, restauranter og serveringssteder sammen i fælles markedsføring af deres produkter og lokalområder. Det kalder vi “Strandsafarier”. I løbet af 2013 og 2014 vil Syddanmarks Fødevareklynge i samarbejde med Småøernes Fødevarenetværk og de syddanske fødevarenetværk etablere 10 – 15 strandsafaristationer i de syddanske kystområder mellem Langeland og Vadehavet. På Strandsafaristationerne kommer publikum ud i naturen. De møder råvarerne i deres naturlige omgivelser før de begynder rejsen gennem de forskellige forædlingsprocesser for til slut at ende på tallerkenen, i pølse eller i brødet. Gennem mødet med ”Det vilde” får de lokale fødevareproducenter og spisesteder mulighed for på en ny og anderledes måde at præsentere et større publikum for de lokale kvalitetsprodukter.

 

Tang- og urteworkshoppen samarbejder denne gang med projektet ”Rullende Fødevaredage”, der sigter på at præsentere fødevareproducenter på de små øer for deres nærmeste naboer i købstæderne. Det handler om at udvikle nærmarkedet for fødevarer og mad/naturoplevelser. Aarø er udvalgt som stedet, hvor den første Strandsafaristation etableres. Workshoppen vil derfor også diskutere og give mulighed for at opleve dette helt nye oplevelsesøkonomiske produkt.

 

Sæt 12. september af i kalenderen til tang- og urteworkshop på Aarø!!

 

Foreløbigt program

 

9:00 – 10:00

Velkommen til Aarø

 

10:00 –11:00

Status på dyrkning af tang. Hvordan kommer vi videre? v/ …………………….. samt Tangprojektet

 

11:00 – 12:00

Dyrkning og indsamling af vilde urter. Hvordan kommer vi videre? v/ Gitte Kjeldsen Bjørn, Agrotech (om erfaringer fra andre projekter, herunder Endelave, og finansieringsmuligheder (videnkuponer), aktører på Fejø, Søren Espersen, Tangprojektet

 

12:00 – 13:00

De kommercielle muligheder i tang og urter: nye råvarer til fødevareproducenter og restauranter – nye muligheder for udvikling af produkter med lokal autenticitet – udvidet grundlag for fødevareturisme (strandsafarier) – hvordan knytter vi producent og aftager sammen i et udviklingsforløb? v/ …………….. og Søren Espersen

 

13:00 – 14:00: frokost

 

14:00 – 16:00

Strandsafari: se og smag de vilde urter og tangen på Aarø – Workshoppen tilbringer 2 timer i strandkanten, hvor vi sammen med en gruppe borgere fra Haderslev, fødevareproducenter, kokke og pressefolk ser, hører om, smager og indsamler vilde urter og tang i deres naturlige opgivelser.

 

De eksterne deltagere ankommer mellem 12 og 13, får en kop kaffe og en lille frokost på Brummers gård eller hos Svend Aage Hansen på Aarø Vingård og er derefter klar til strandsafarien kl. 14. Undervejs indsamles urter til den efterfølgende madlavning

 

16:00 – 18:00

Fælles madlavning med tang, vilde urter og lokale råvarer og produkter under kyndig vejledning af  Marianne på Brummers Gård.

 

18:00 – 20:00

Fælles spisning og diskussion

 

Workshoppen slutter kl. 16 men workshoppens deltagere er velkomne til at deltage hele vejen igennem inkl. middagen.

 

Meld dig til på tordenhuset(snabel-a)mail.dk

Seneste indlæg
Kategorier