Tangproducenter: Spirende vækst bremses af svære vilkår

Tangindustrien får mere og mere travlt. Efterspørgslen fra både forbrugere og restauranter er steget de seneste år. Branchens vilkår er dog blandt EU’s værste, siger to virksomhedsejere.

AF SEBASTIAN SCHLÜTER JACOBSEN

Offentliggjort: 19.03.21 kl. 07:26

Der er sket en stor udvikling de seneste år i danskernes opfattelse af tang som fødevare, oplever partner i Dansk Tang, Simon Weber Marcussen og medejer af Nordisk Tang, Kristian Ottesen.

Noget tyder nemlig på, at tang ikke længere bare er en lugtende våd klump, der ligger i vandkanten på de danske strande. I stedet er det en plante, som flere og flere danskere har fået øjnene op for.

“Vi har oplevet at folk virkelig begynder at få øjnene op for de muligheder, der er i tang. Vi sælger mere, og flere og flere vil gerne med ud at se, hvordan man kan bruge tang,” siger Kristian Ottesen.

Det kan Simon Weber Marcussen nikke genkendende til. Siden han startede sin virksomhed Dansk Tang, har han fået flere og flere ordrer og interesse. Han kan se, at interessen nærmest stiger dag for dag, siger han.

“Det startede med Michelin-restauranterne, som vi begyndte at levere til. Nu har vi så lige lavet en aftale med kantinevirksomhederne Cheval Blanc og Kokkenes Køkken. Det siger lidt om, hvordan opfattelsen af tang udvikler sig,” siger han og uddyber, at Dansk Tang kommer til at leverer til 80-100 restauranter i år.

“Derudover var vores kurser og tangsafarier stort set fuldt bookede sidste år,” siger Simon Weber Marcussen.

Nordisk Tang måtte flytte produktionen udenlands

På trods af denne udvikling, så oplever både Nordisk Tang og Dansk Tang, at vi herhjemme halter efter i forhold til at udvikle tangindustrien.

“Tang betragtes som fiskeri i Danmark. For industrien betyder det, at man må modtage 30.000 euro over en treårig periode i støtte fra EU. Andre brancher må modtage 250.000 euro over en treårig periode. Det er kun i Danmark, hvor man anskuer tingene på denne måde,” siger Kristian Ottesen.

I 2018 indgik Nordisk Tang i et samarbejde med en norsk samarbejdspartner, da det var mere økonomisk, men samtidig fordi nordmændene har brugt tid og penge på at udvikle anlæg til tangdyrkning. I dag får Nordisk Tang derfor langt størstedelen af deres tang fra Norge.

For Dansk Tang har de danske vilkår også en økonomisk konsekvens.

“Vi ser jo rigtig gerne, at tang bliver billigere. Vi hører fra mange, at det er for dyrt, men at de ville bruge det mere, hvis det var billigere. Det hænger altså sammen med branchens vilkår,” siger Simon Weber Marcussen.

Seneste indlæg
Kategorier