Nyhedsbrev – 20. december 2022

Så er det jul igen. Se juledekorationer med tang fra  Læsø Tang, opskriften på lækre konfekt kugler fra Anita Dietz og køb året julegave om tang – The algebog fra vores alle sammens Ruth Nielsen m.flere, endnu flottere og nu på engelsk. I dette nyhedsbrev kan du læse om erfaringer med Tang til folk og fæ igennem 25 år skrevet af Poul Erik Nielsen. Et nyt projekt om Tang og Tarmens helbred vil løbe over de næste 1 1/2 år og The Algae Foundation tilbyder kurser for en bæredygtig fremtid med alger. Og så bliver tangnetværket repræsenteret på Arter.dk i starten af det nye år. Arter.dk vil fra januar kunne findes på forsiden af Tangnetværkets hjemmeside.

Her er en ekstra chance til at tilmelde dig ISS konferencen i Australien, som afholdes i Tasmanien. Og fik du ikke læst rapporter om Tang i Europa og Fødevaresikkerhed, om gigantiske tangfarme i Europæiske farvande og om det nye center til forarbejdning af tang i Holland så har du muligheden igen.

Tangnetværket har fået en MobilePay box. Alle bidrag modtages med glæde og skulle nogen få lyst til at blive sponsor for Tangnetværket er I velkommen.

Året går på hæld og Tangnetværket ønsker alle en god jul og et godt nytår.
Seaweds of Denmark 1, Red algae (Rhodophyta) & Seaweeds of Denmark 2, Brown algae (Phaeophyceae) and Green algae (Chlorophyta) 
Denne omfattende smukt illustrerede bog i to bind afslører rigdommen af ​​de danske farvandes tangflora. Udkommer 22 december

Juledekorationer fra Læsø Tang
I denne søde juletid, sælger Læsø Tang også juledekorationer, pyntet med forskellige tangarter, ålegræs og strandskaller, oven på vraggods, lyset er lavet af bivoks fra den brunebi

Konfektkugler med tang – opskrift til den kommende jul
Det er jul, det cool …. Såden laves de lækre konfekt kugler med tang efter opskrift af Anita Dietz.

Mine erfaringer med tang til fæ og folk igennem 25 år 
V. cand. agro. Poul Erik Nielsen
”Nu er den gal igen – – -!”
Vi der bor på landet, må leve med gyllestanken, selvom Novo-direktør Steen Riisgaard for 25 år siden, ved et stormøde for landmænd, lovede en løsning på problemet inden 5 år!
Tangudtræk i gylle som lugthæmmer?
Flere vidundermidler så dagens lys medio 90.erne, hvor kritikken af det ildelugtende forår blev mere og mere heftig i medierne. Som udviklingschef 

Seaweed for gut health 
Et nyt projekt. De næste 1½ år  vil DTU fødevare instituts forskningsgruppe for Tarmbakterier og Sundhed ledet af Tine Rask Licht indgå i et samarbejde med DTU fødevareinstituttet for
Bioaktive forbindelser  og Chalmers universitet se på hvad der sker i tarmfloraen når man spiser sukkertang. Der vil blive brugt tarmmikroflora til forsøget.  Projektet er et samarbejde imellem Chalmers Universitet, DTU Fødevareinstituttet og Balu Nayak og er støttet af Ekhagastiftelsen.

The Algae Foundation vil bidrage til et bæredygtigt miljø 
The  Algae foundation  tilbyde livslang uddannelse og læringsmuligheder for studerende og fagfolk, ved at tilbyde unikke Algae Academy-uddannelsesmoduler til den næste generation af fagfolk inden for bioøkonomi og læreruddannelser indenfor tang

Oprettelse af fællesskab på Arter.dk for Tangnetværket
Der vil i januar 2023  blive etableret et link på forsiden af Tangnetværkets hjemmeside, hvor det er muligt at gå ind og bestemme hvilken art af tang, som man har fundet. Linket vil blive placeret imellem Sponsorer og Kontakt, øverst på siden og er målrettet Tangnetværkets brugere.

Kommissionen foreslår foranstaltninger til at udnytte algers potentiale i Europa fuldt ud med henblik på en sundere kost, reduktion af CO2 emissioner og håndtering af vandforurening
I dag vedtog Kommissionen meddelelsen “Mod en stærk og bæredygtig EU-algesektor”, et banebrydende initiativ til at frigøre algernes potentiale i EU.
Meddelelsen foreslår 23 tiltag for at skabe muligheder for industrien for at hjælpe den med at vokse til en robust, bæredygtig og regenerativ sektor, der er i stand til at imødekomme den voksende EU-efterspørgsel. EU er et af de største

24’ende International Seaweed Symposium 
The 24th ISS committee has chosen the theme ‘Seaweeds in a changing world’, to focus on ongoing changes in seaweed aquaculture practices, industrial processing, future products and markets, local and global environmental change, and scientific advances that will change our understanding of how seaweeds function at all levels of organisation. REGISTRATION MobilePay Box for Tangnetværket
Medlemsskabet af Tangnetværket er gratis, og det er arrangementerne som regel også.
Men der er udgifter forbundet hermed, så har du lyst til at støtte Tangnetværket, er du meget velkommen til at indbetale et beløb – stort eller lille – til vores MobilePay: box14962
Det vil være tang-nemlige for. Hvordan?

Nye rapporter om tang i Europa og fødevaresikkerhed
Der er netop udkommet nye rapporter fra The European Knowledge Center for Bioeconomy (JRC/EU) og FAO-WHO. Rapporten fra JRC/EU “An overview of the algae industry in Europe” indeholder oplysninger om producenter, produktions systemer, arter, anvendelse af biomasse m.m.
Rapporten fra FAO-WHO, “Report of the expert meeting on food safety for seaweed current status and future perspective” indeholder oplysninger om fødevaresikkerhed ved brug af tang.

: The plans for giant seaweed farms in European waters
BBC har skrevet en lang og uddybende artikel om tangfarme i Europæiske farvande
Seneste indlæg
Kategorier