Tangnetværketmøde, forening og mange “nye” medlemmer
Tangnetværket havde møde samt stiftende generalforsamling d. 1.dec 2016 og medlemstallet himmelflugter.
Tak for et hyggeligt Tangnetværksmøde. Vi har siden sidst redigeret vores medlemsliste og undskylder at ikke alle har modtaget nyhedsbrevet. Det skulle fungere nu. Vi fandt 67 nye medlemmer, som var tilmeldt, men ikke modtog nyhedsbrevet. Vi er nu oppe på et samlet medlemstal på 353. Er der nogle som ønsker at få redigeret deres profil er de velkommen til at kontakte Susanne på e-mail.
Referat fra Tangnetværksmødet afholdt den 1/12-2016 samt kort oversigt over den nye bestyresle ses her.
Vedtægter for foreningen Tangnetværket findes her.
Invitation til møde i “Danish Seaweed Organisation”
Som Claus Falconi fortalte om på tang netværksmødet er det blevet muligt at etablere Danish Seaweed Orgainsation (DSO). Virksomheder indbydes derfor til møde den 8/2-2017 på DTU.
Kære alle virksomheder med interesse i tang.
Lige inden jul fik vi tilsagn om støtte fra Karl Pedersen og Hustrus Industrifond til at iværksætte en afsætningsplatform for dansk tang.
I inviteres derfor til den første workshop omhandlende dette efterfulgt af den stiftende generalforsamling i Danish Seaweed Organisation (DSO).
Det afholdes på DTU i Lyngby onsdag d. 8. feb. fra kl. 11-15.30 (kl. 16-18 er der stiftende generalforsamling).
Formålet er at drøfte, hvordan vi sammen kan markedsføre den danske tangbranche internationalt med fokus på, hvad og hvordan vi vil markedsføre DSO og medlemmerne via website og messedeltagelse.
Se vedhæftede invitation og vi glæder os til at se jer.
Ved tilmelding og har I ønsker om at deltage aktivt i en DSO bestyrelse, så må I meget gerne melde retur (e-mail Claus), så det kan komme med på dagsordenen for den stiftende generalforsamling. Dagsorden sendes ud senere.
Med venlige tan’g’er, og på vegne af GEMBA, Falconi-Mare og DTU Fødevareinstituttet, Susan
Forskningsprojekter:
Tang og medicin
Forskningsprojekt om tang som behandling
Den 16/12-2016 blev der i .tvmidtvest.dk/nyheder vist en indslag om et nyt forsknings projekt som skal undersøge om tang kan hjælpe mennesker med tarm og gigtsygdomme.Et forskerteam på Regionshospitalet i Silkeborg har fået over to millioner kroner fra en EU-fond til at finde ud af, om tang kan gøre livet bedre for patienter med tarmsygdomme. Videoen k
Del af EU-forskningssamarbejdet ‘Macrocascade’, der undersøger makroalgers (tangs) anvendelsesmuligheder i forskellige sammenhænge. Macrocascade er et EU- Horizon 2020 BBI (Bio Based Industries) projekt.
EU har bevilget 2.2 millioner kroner til projektet, der dermed stadig mangler 500.000 kroner i eksterne bevillinger for at kunne gennemføres fuldt.
Verdens første forskningsprojekt, der undersøger tangs effekt på kroniske betændelsestilstande i tarmen samt på visse gigtsygdomme.
Et tværfagligt forskerhold fra Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg skal gennemføre forskningsprojektet.
Tangen gives som kosttilskud, der består af mælkesyrebakterier, fermenteret raps og fermenteret tang.
Tang til fødevarer, foder og havmiljøet
Nyt dansk forskningsprojekt:
“Tang.nu – Danske tangressourcer i spil – til fødevarer, foder og som en håndsrækning til havmiljøet”
Projektet ledes af Annette Bruhn (forsker), som arbejder på “Institut for Bioscience” på Aarhus Universitet.
Den overordnede problemstilling er, at vi har en lineær ressource strøm, hvor næringsstoffer tabes til havmiljøet og forvolder skade, og samtidig har vi et øget ressourcebehov. Projektets vision er, at disse to udfordringer kan rumme hinandens løsninger, hvis vi griber det rigtigt an ved at skabe en miljø- og klimaforbedrende cirkulær ressourcestrøm, som samtidigt føder ind i lokale biobaserede produktionssystemer.
I ansøgningen beskrives formålet med projektet som er at skabe en fremtidige systemforandringen fra en lineær til en cirkulær strøm af næringsstoffer mellem land og hav til gavn for havmiljøet og samtidig tilvejebringer en ny bæredygtig og fornybar biomasseressource, som både kan udgøre en sund og attraktiv fødevare, og delvist erstatte antibiotika og mindre bæredygtige kilder til protein og mineraler i foder til husdyr. Restprodukterne kan udnyttes til biogas og gødning. Med de nye høst- og anvendelsesmuligheder for tang, som dokumenteres i projekte, forventes potentialet for udnyttelse af tang øget betydeligt.
Projektets peger på tangens almennyttige værdi, som bidrager til
et renere havmiljø og renere strande
Spændende fødevareressource
Øget lokal jobskabelse
Mere bæredygtig dyreproduktion
Reduceret klimabelastning
Øget almen viden om og interesse for havet som naturens spisekommer og apotek
Projektet starter 1.4.2017 og slutter 31.12.2020. Aktiviteterne i projektet ”Tang.nu” er organiseret i 6 arbejdspakker med hver en ansvarlig AP-leder.
Herunder kan I se en oversigt og aktiviteter i de enkelte arbejdspakker og hvad de forventes at resultere i.
1 Praktiske dyrkningsbeskrivelser på DTU Aquas hjemmeside (DTUAqua).
2 To artikler i landbrugsfaglige tidsskrifter (SEGES).
3 Udstilling i Kattegatcentret om Tang.nu emner og resultater(KC).
4 Undervisningsmateriale kan downloades gratis fra Kattegatcentrets og AlgeCenter Danmarks
hjemmesider (KC).
5 Events: Forskningens Døgn 2019; ”Havdage” 2018 og 2020; Erhvervsarrangement og konference i 2020 (KC).
I project beskrivelsen indgår ligeledes overvejelser over Barrierer og risici, Formidling og kommunikation, Forankring og opskalering samt Kontekst som projektet indgår i.
Tang i fiskefoder til akvakultur:
Europæisk forskningsprojekt:
MARINALGAE4aqua er et ANR (Agence Nationale de la Recherche) støttet projekt og del af ANR Programme: ERA-Net COFASP (COFA) 2015. MARINALGAE4aqua er et projekt som sigter på at bruge marine alger som bæredygtigt foderingrediens, forbedre deres biologiske tilgængelighed for at øge effektiviteten og kvaliteten af aquakultur produktionen. Projektet løber fra juni 2016 og 3 år frem. På ANR hjemmeside er MARINALGAE4aqua beskrevet nærmere samt samarbejds partnere. Flemming Jessen fra DTU Fødevareinstituttet er dansk partner i projektet.