Forskningsprojekter om tang

“Macrocascade” EU-forskningssamarbejdet

Den 16/12-2016 blev der i tvmidtvest.dk/nyheder vist en indslag om et nyt forsknings projekt som skal undersøge om tang kan hjælpe mennesker med tarm og gigtsygdomme. Et forskerteam på Regionshospitalet i Silkeborg har fået over to millioner kroner fra en EU-fond til at finde ud af, om tang kan gøre livet bedre for patienter med tarmsygdomme.

Videoen kan ses på følgende link. Mere information kan hentes i artiklen: ”Dansk forskerhold undersøger tang til behandling af  tarm- og gigtsygdomme” Se link.

Fakta: Forskningsprojekt om tang som behandling

  • Del af EU-forskningssamarbejdet ‘Macrocascade’, der undersøger makroalgers (tangs) anvendelsesmuligheder i forskellige sammenhænge. Macrocascade er et EU- Horizon 2020 BBI (Bio Based Industries) projekt.
  • EU har bevilget 2.2 millioner kroner til projektet, der dermed stadig mangler 500.000 kroner i eksterne bevillinger for at kunne gennemføres fuldt.
  • Verdens første forskningsprojekt, der undersøger tangs effekt på kroniske betændelsestilstande i tarmen samt på visse gigtsygdomme.
  • Et tværfagligt forskerhold fra Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg skal gennemføre forskningsprojektet.
  • Tangen gives som kosttilskud, der består af mælkesyrebakterier, fermenteret raps og fermenteret tang.

tang.nu logoTang.nu – Danske tangressourcer i spil – til fødevarer, foder og som en håndsrækning til havmiljøet”

Projektet ledes af Annette Bruhn (forsker), som arbejder på “Institut for Bioscience” på Aarhus Universitet. Den overordnede problemstilling er, at vi har en lineær ressource strøm, hvor næringsstoffer tabes til havmiljøet og forvolder skade, og samtidig har vi et øget ressourcebehov.  Projektets vision er, at disse to udfordringer kan rumme hinandens løsninger, hvis vi griber det rigtigt an ved at skabe en miljø- og klimaforbedrende cirkulær ressourcestrøm, som samtidigt føder ind i lokale biobaserede produktionssystemer. Projektet startede d. 1.4.2017 og slutter d. 31.12.2020. Se link til projekt.

marinealgae4aqua “MARINALGAE4aqua” Europæisk forskningsprojekt

MARINALGAE4aqua er et ANR (Agence Nationale de la Recherche) støttet projekt og del af ANR Programme: ERA-Net COFASP (COFA) 2015. MARINALGAE4aqua er et projekt som sigter på at bruge marine alger som bæredygtigt foderingrediens, forbedre deres biologiske tilgængelighed for at øge effektiviteten  og kvaliteten af aquakultur produktionen. Projektet løber fra juni 2016 og 3 år frem. På ANR hjemmeside er MARINALGAE4aqua beskrevet nærmere samt samarbejds partnere. Flemming Jessen fra DTU Fødevareinstituttet er dansk partner i projektet. Se link om projektet her. Projektet har sin egen hjemmeside her

“MAB4 – MakroAlge Biorraffinering til Højværdiprodukter”

Projektet MAB4 sætter dyrkning og anvendelse af tang på dagsordenen i et banebrydende innovationsprojekt, der støttes af Innovationsfonden med 11,8 millioner kroner.

En lang række danske og udenlandske virksomheder og videninstitutioner arbejder sammen i det store, internationale innovationsprojekt, som blandt andet udvikler metoder til at dyrke tang i stor skala og omdanner tangen til fødevarer og ingredienser til blandt andet dyrefoder og hudpleje – og ikke mindst sørger for, at den nye viden kommer ud at arbejde i virksomheder. Projektet omfatter aktiviteter i alle led i produktionskæden – lige fra storskala dyrkning af tang i havet over høst og lagring til bioraffinering med udtræk af værdifulde stoffer fra tangen. Projektet løber fra 2016 til 2020. Yderligere informationer om projektet kan findes her

Nyt dansk/canadisk forskningsprojekt skal reducere jod i tangekstrakter/juice

DTU Fødevareinstituttet står i spidsen for et nyt forskningsprojekt ”IODECLINE”, der skal udvikle proces teknologier til at reducere det ekstremt høje jod indhold i sukker- og buletangs ekstrakter. Der skal opbygges analytiske metoder, der kan skelne imellem de forskellige kemiske former af jod, og på den måde opnå viden om og teste hvilke teknologier, der skal til for at jodmængden kan reduceres. Efter reducering vil ekstrakter eller juice evalueres, og slutteligt skal processen opskaleres i virksomhederne. Projektet er i samarbejde med virksomhederne Nordisk Tang, Ocean Rainforest og Acadian Seaplants og er støttet af Karl Pedersen og Hustrus Industrifond. For mere info kontakt Lektor Susan L. Holdt, DTU Fødevareinstituttet

Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) vil undersøge om tare kan bli den nye poteta?

NIFES-forskarane vil ta på seg forklea og koke, steike og tørke taren for å undersøkje innhaldet av jod før og etterpå. Det er allereie kjent at det forsvinn ein del jod frå taren under matlaging

–Vi vassar bokstaveleg talt i denne grønsaka, og det er en ny og potensielt stor næring på trappene med dyrking av tare. Likevel har vi lite kunnskap om korleis vi kan nytte den.

Det seier Arne Duinker, forskar hos Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). NIFES startar no opp eit prosjekt der ein skal undersøkje taren sitt potensiale som matvare, men også den risikoen som er knytt til å nytte tare i matlaginga. Yderligere informationer om projektet kan findes her

Seneste indlæg
Kategorier