For nylig fik 3 tangnørder en unik mulighed for at besøge Algeherbariet på en regnvejrsdag, og så blev dagen utrolig meget bedre. Herbariet blev åbnet for os, så vi med stor ærbødighed kunne studere de gamle pressede tangplanter, der strækker sig helt tilbage til slutningen af 1800-tallet, indsamlet af algolog Lauritz Kolderup Rosenvinge. Derudover var der mange ark med individer artsbestemt af Ruth Nielsen.
Formålet med besøget var at undersøge arter inden for Gracilaria, som en del af et projekt støttet af Fiskeristyrelsen, hvor vi undersøger muligheden for at dyrke Gracilaria i Danmark. Ved hjælp af DNA-analyser håber vi at kunne fastslå, hvilke af de individer, vi finder i naturen, der hører til den hjemmehørende Gracilaria gracilis-art. Indtil nu har vi dog ikke fundet den blandt de 50 prøver, vi har taget. Det har kun været den invasive art G. vermiculophylla.
Det var en bevægende oplevelse at stå foran disse gamle eksemplarer, som Rosenvinge engang havde i hænderne for over 125 år siden. Det føltes som et historisk vingesus, og vi fik lov til at tage små prøver af de tørrede tangarter for at lave DNA-tests. Det bliver spændende at se, om de morfologiske forskelle, der tidligere blev brugt til at adskille arterne, faktisk var korrekte nok. Ud over de to allerede nævnte arter var der også eksempler af G. verrucosa.
Vi ser frem til at dele resultaterne af denne spændende undersøgelse i kommende nyhedsbreve.
Nina Lundholm, prof og kurator for Statens Naturhistoriske Museum lukkede os ind og vi gæster var fra DTU Fødevareinstituttet Irene Devis, Susan L. Holdt og fra Dansk Tang Simon Weber.