Frist for høringssvar: 11. juni 2025
Efter mange års arbejde med at kortlægge naturlige forekomster af metaller i tang, har EU-Kommissionen nu fremlagt et udkast til regulering af maksimalgrænseværdier for bly, cadmium, uorganisk arsen og jod i tang til fødevarer. Udkastet er sendt i høring, og der er mulighed for at indsende kommentarer frem til den 11. juni 2025.
Baggrund
Tang har længe været anerkendt som en værdifuld fødevare, men samtidig har der manglet fælles europæiske regler for, hvor meget tungmetaller og jod tang må indeholde. Dette har givet udfordringer både for fødevaresikkerheden og for tangproducenter, der opererer på tværs af EU.
På baggrund af dataindsamling og anbefalinger fra EFSA (European Food Safety Authority), vurderes det nu nødvendigt at indføre konkrete grænseværdier for at beskytte forbrugerne mod et for højt indtag af disse stoffer.
Forslag til grænseværdier
De foreslåede maksimale indhold i tørret tang er blandt andet:
- Cadmium: 3,0 mg/kg for brunalger, 4,0 mg/kg for røde og grønne alger
- Bly: 1,5 mg/kg for brunalger, 0,5 mg/kg for laver (Porphyra spp.), 2,0 mg/kg for øvrige rødalger og grønne alger
- Uorganisk arsen: 1,0 mg/kg for brun- og grønne alger, 0,5 mg/kg for rødalger
- Jod: 1,0 g/kg
For friske alger gælder grænseværdierne efter vask og forarbejdning og måles på tørstofbasis.
Videre proces
Høringsfristen er den 11. juni 2025. Kommentarer kan sendes til Fødevarestyrelsen på mail: 29@fvst.dk. Forventningen er, at forslaget bringes til afstemning i den stående EU-komité den 19. september 2025.
Hvad betyder det for branchen?
Indførelsen af fælles grænseværdier kan på sigt skabe mere klare rammer for produktion og handel med tangbaserede fødevarer i EU. Det er dog vigtigt, at disse værdier tager højde for de naturlige variationer i tangarter og -lokationer.
Tangnetværket opfordrer alle relevante aktører – fra forskere og producenter til fødevarevirksomheder – til at vurdere forslaget og indsende høringssvar inden fristen.
Link til høringsportalen: Se høringen her